De Shōgun, een samoerai-krijger en de herkomst van ons woord hotemetoot
Een interessante theorie over Grappig Woord nummer 121
Lieve lezers! Een korte update over een Japanse hotemetoot en een niet-helpende gedachte. Plus nog iets heel anders wat uw schrijver bezighoudt.
Is hotemetoot een Japans woord?
Schiet het al een beetje op met De Grappigste Woorden? Nou ja, het gaat best redelijk: ik ben bij het 121ste woord ondertussen. En ik hoop ergens rond de 150 woorden uit te komen. Hotemetoot staat voor vandaag op het programma en ik lees net dat het afgeleid zou kunnen zijn van het Japanse hatamoto. Dat woord werd gebruikt voor een hooggeplaatste samoerai-krijger in dienst van de Shōgun, de opperbevelhebber van het leger. Wie zich de tv-serie Shōgun uit 1980 herinnert, weet misschien nog dat die titel werd verleend aan de Engelse hoofdpersoon. Die strandt met zijn schip in het Japan van de laat zestiende eeuw en moet zich zien aan te passen aan de Japanse cultuur en de intriges aan het hof. En wie denkt: o, ja, Shōgun! Dat wil ik nog een keer zien! Er is een remake van de serie te streamen op Disney+. Van de originele serie met Richard Chamberlain uit 1980 zijn nog fragmenten te zien via YouTube.
(Update: Dat van die hatamoto blijkt een verrekte interessant verhaal! Wist je dat de Nederlanders twee eeuwen lang een monopolie hadden op de handel met Japan? Geen andere buitenlander kwam erin. Wel werden ze verplicht gehuisvest op een eilandje voor de kust waar ze niet af mochten, maar dat boeide de Nederlanders voor geen meter. Want: pecunia non olet, handel = handel en geld = geld. Lachten ze de hatamoto, de Japanner met wie ze het meeste contact hadden, achter z’n rug uit en noemden ze ’m hotemetoot? Het zou zo maar kunnen.)
Donker wolkje drijft binnen
Het leuke van ‘selfpubben’ is dat je je met álle facetten van het uitgeven van je boekje bezig kunt houden. Dat is de opgewekte versie van een zin die nu al een tijdje met een knipperende cursor erachter op mijn scherm staat. Maar de zin die ik eigenlijk wil tikken is: het vervelende van ‘selfpubben’ is dat je je met álle facetten van het uitgeven van je boekje moet bezighouden. Ook met budgetten bewaken en zo. Echt, het maken van De Grappigste Woorden is een heel leuk avontuur tot nu toe, maar het gedoe met prijzen, kosten, marges, kortingen, opbrengsten… Mwâh. Zeker nu er een donderwolkje is verschenen rond het thema financiën waar ik best wat nerveuzig van word. Want als ik de offertes naast elkaar leg en kijk wat ik per boekje kan verdienen, dan lijkt de kans groot dat het hele project me geld gaat kosten in plaats van opleveren…
Tel daarbij op dat het boekje voor de lezer vermoedelijk extra duur wordt doordat het nieuwe kabinet 21% btw op boeken wil gaan heffen en je begrijpt: uw schrijver wordt niet alleen nerveuzig, maar ook een beetje sipjes. Want ik kan toch niet meer dan € 16,95 gaan vragen voor een boekje van 144 pagina’s? Enfin, ik moet dus een list bedenken om er toch niet bij in te schieten. Ondertussen zou het misschien helpen als u de petitie tegen de btw-verhoging tekent.
https://boekenpetitie.petities.nl/
En dan nog iets héél anders
Ik las vandaag een artikel in The Guardian over hoe de Amerikaanse kiezer de staat van de economie beoordeelt. Ronduit droevig word je ervan: meer dan de helft denkt dat de economie krimpt en dat het land in een recessie verkeert. Terwijl in werkelijkheid de economie groeit en bloeit. En nee, ook van de stand van de S&P 500 hebben ze nul kaas gegeten. 49% is ervan overtuigd dat deze graadmeter van de 500 grootste bedrijven van de VS is gedaald. Werkelijkheid? In 2023 is de S&P met 24 procent gestegen en dit jaar tot nu toe al met 12 procent. De werkloosheid dan, hebben ze daar kijk op? 49% gelooft dat de werkloosheid in vijftig jaar nog nooit zo hoog is geweest. Terwijl de werkloosheidsgraad de 4% heeft aangetikt, het laagste punt in bijna vijftig jaar… Oef. Joe Biden krijgt er nog een zware dobber aan om kiezers te overtuigen van het feit dat het best wel goed is gegaan onder zijn presidentschap.
Het roept wel de vraag op: hoe is dat in Nederland en België? Zijn we hier wijzer? Hebben wij er wél kijk op? Ik durf amper na te denken over het antwoord.